TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Bn2t Freudenstein /Modelik/ 1:25 - Martinus vs. samo

Moderators: Fito, Oliver

Martinus | 55
Name: Martin

Bn2t Freudenstein /Modelik/ 1:25 - Martinus vs. samo

Postby Martinus » 13 Aug 2010 18:41

Oné - zdravím velmi silnou železničářskou komunitu na tomto fóru (a všechny ostatní samozřejmě taky ) :wink: Rozhodl jsem se po 16 měsících od registrace zde taky něco předvést a tady snad ani ničím jiným než mašinkou začít nelze. Právě kvůli výborným fotkám z tohoto fóra jsem si model sehnal, takže na oplátku zde uvidíte jeho stavbu :) Mašinka je to vcelku profláklá:

ULTRA vs. Metalsoft
Zdeněk Krčmář
Paluso
Vitko
Aikom222
Astra28
blackangel
taticek
marchal
Royaloakmin
Yu Gyokubun
jarzyn
modelperry
milocha
minikierownik (pravděpodobně kontrolní stavba bílého modelu)
Ricleite
Olbikenk
Martinus vs. Samo :wink:

Rád bych sem napsal něco o předloze modelu, ale nemůžu - nevím o ní totiž vůbec nic :beat brick: Hlavní je, že to na poličce dobře vypadá :P

Ke stavbě samotné jen toto:
a) přebarvování je sprosté slovo
b) laserem pálené doplňky jsou hned tři sprostá slova najednou
c) nýtovací pistole je připravena
d) je to můj první polák, prosím shovívavost :o)

Image Image

Stavba bude zahájena v co nejkratším možném termínu :boss:
Last edited by Martinus on 12 Nov 2010 00:41, edited 9 times in total.

samo | 31
Name: Samo

Re: Bn2t Freudenstein / Modelik / 1:25

Postby samo » 13 Aug 2010 19:20

No pekne, držím palce :)
Martinus wrote:Rád bych sem napsal něco o předloze modelu, ale nemůžu - nevím o ní totiž vůbec nic :beat brick: Hlavní je, že to na poličce dobře vypadá :P

Tak to je jedna nevýhoda tohto modelu-na nete pomaly nezoženieš jedinú fotku skutočného stroja :beat plaster:
Ale kto to chce stavať "do poličky" a čisto, tomu to môže byť celkom jedno, a kto chce tuniť, má smolu :P
Btw ja sa už tiež musím do tohto dokopať, ale najprv sa musím dokopať do dvoch rozostavaných kúskov, lebo to by zase ľudia frflali :)
No nič, budem pozorne sledovať a psychicky povzbudzovať teba aj seba do tohto modelu :dhh:

pet1972 | 53
Name: Peter Kováč

Postby pet1972 » 13 Aug 2010 20:51

V dlhodobom plane ju mam aj ja...a mimochodom keby si chcel nejake podklady tak si ich mozes rovno aj kupit (samozrejme ak mas zbytocnych 210 tis. europskych penazi) http://www.dampflokomotive.cz/index.html odporucam fotogaleriu.

Aikom222 | --

Postby Aikom222 » 13 Aug 2010 21:12

Ovšem tohle není ta mašinka, kterou stavíme :wink:
Image
Rozpracované: M4A3 Sherman, M25 Dragon Wagon

martin1807 | 31
2K+
Name: Martin Bilý

Re: Bn2t Freudenstein /Modelik/ 1:25

Postby martin1807 » 13 Aug 2010 23:29

a jejda dalsi freudenstein.... ja sa uz asi ani neodhdlam ho tu na fore zacinat..:Dved tolko rovnakych modelov tu asi este nebolo ked sa nemylim.. :P :wink: :big smile: ale nie drzim palce pri stavbe....nech sa dari....
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Martinus | 55

Postby Martinus » 14 Aug 2010 20:29

Freudenstein byl vydán v nákladu 1000 výtisků, takže je jich tady sice hodně, ale prostor pro další stále zůstává :D

Ale ke stavbě, začal jsem nečekaně podlepením dílů :beat brick: Zatím jen díly na rám (no i jiné tam jsou...) Jako karton 1mm vyzkouším strojní lepenku a uvidím, jak mi to s ní půjde. Pokud moc ne, vyzkoušel bych "sendvič" od Patera. Karton 0.5 => krabice na dort. A jako Bristol používám zbytky z modelu Chrám Svaté Barbory, mají přesně 0.2 mm:
Image

Provedl jsem první pokus a namíchání té červené barvy (z temper). Zatím to není ono, možná by to stačilo na retuš slabých hran papíru (díl na fotce je s tím zaretušován), ale na kartonu 1mm to bude vidět... Prozatím v dílu nejsou otvory 2.5 mm, nic takovýho jsem totiž doma nenašel - jen svářecí dráty 1 a 2mm. Když tak budu muset použít špejli.
Image

Chtěl bych se zeptat úspěšných stavitelů této mašinky, na nějaké doporučení pro namíchání té červené barvy? Ideální by bylo, třeba Agama nemá nějakou takovou vodou ředitelnou barvu? Já jsem smíchal tyto 4 barvy, jako základ jsem dal tu vpravo a pak doplňoval ostatní:
Image

Vitko | 32
Name: Tomáš

Postby Vitko » 14 Aug 2010 23:14

Zdravím, :P

Daľší prírastok do rodiny "Freudensteinov" na tomto fore. Držím palce pri stavbe a určite budem sledovať celú stavbu :big smile: . Podľa fotky si myslím, že farbu retuše si trafil.
Čím som starší, tým mám viac rokov.
Image

Hotovo: Bn2t Freudenstein; Bn2t Henschel T2-71;
Rozrobené: Orenstein & Koppel Cn2t
Príprava:Ty 2

paluso | 50
Name: Pavol

Postby paluso » 15 Aug 2010 07:19

Tak to som rád, že sa Martinus pustil do poliaka. A že si zvolil práve túto mašinku. Freudensteinov nie je nikdy dosť! Dúfam, že si poliakov obľúbiš a budeš v nich pokračovať. Držím palce a teším sa na ďalší postup.

Martinus | 55

Postby Martinus » 17 Aug 2010 12:34

Já jsem taky rád :P A co se týče dalších poláků - nevím, tohle je na zkoušku a ještě mám jedno letadlo. Mně ta konstrukce "na žebra" u poláků moc nevyhovuje, vyřezávání tvarů v 1mm kartonu je dost problematické (aspoň pro mě :wink: ) Navíc mám českých modelů tolik, že už je asi nikdy nemůžu všechny slepit :beat plaster:

Dnes se mi podařilo kvalitně si označkovat podložku OLFA :confuse: A to jsem si ještě na Freudenstein podložku otočil na palcovou část, která byla netknutá... Na vyrážení děr používám uříznutý a do ostra zabroušený svářecí drát daného průměru, pak kvalitní bac hamr a plastovou podložku:
Image

Ta získává na důležitosti zejména v té chvíli, kdy si ji tam člověk zapomene pod ten papír dát :beat brick:
Image

No nic, z jedné strany Olfy mám památku na Vyškovského Tatru z Dakaru (kapka vteřinového lepidla poté odříznutého žiletkou => díra) a z druhé strany mám teď památku na Freudenstein.

Pokračoval jsem vyřezáním částí na rám, zde v surovém stavu, tj. bez zabroušení a retuše:
Image

Tu červenou barvu na retuš se mi ani na druhý pokus nepodařilo uspokojivě namíchat. Zkusil jsem teda skočit s jedním červeným dílem do místního modeláře, jestli tam náhodou nemají nějakou akrylovou barvu od Agamy - ale vůbec jsem v to nedoufal, byla by to náhoda. Paní to napřed prohledala, řekla že nemá, pak to prohledala ještě jednou a našla tuto zázračnou flaštičku:
Image Image

Má potřebný odstín bez míchání, navíc výborně kryje. Retuš té nejvíc problémové barvy mám teda vyřešenou :vicotry:

Pak už nic nebránilo zabroušení a zaretušování dílů na rám:
Image

Martinus | 55

Postby Martinus » 19 Aug 2010 12:41

Už mě přestávalo pomalu bavit dávat se fotky 2D podlepených placek, takže konečně dnes první foto 3D celku. I když pro první dvě fotky to ještě neplatí :wink:

U toho dílu jsem pocítil, že poláci na to jdou trochu jinak:
Image
Z druhé strany se na něj lepí protikus, podlepený kartonem 1mm. Pořád mi nebylo jasné, proč ten vyfocený díl přesahuje na každé straně o 1mm. Myslel jsem, že jde o nějakou rezervu, která se má po přilepení prostě uříznout. A to mi potvrdily i fotky ostatních stavitelů této mašinky - většina to opravdu uřízla. Už jsem málem taky řezal, ale šel jsem to ještě jednou zkontrolovat, až jsem narazil na fotku od blackangela. To se má naříznout a ohnout :beat brick: Z české školy jsem zvyklý na označování ohybu šipkou :doubt:

Dál jsem vyzkoušel vyřezávání kulatých tvarů v kartonu 1mm. Na následující fotce jsem horní díl vyřezal komplet skalpelem, když jsem si rovné čáry naříznul řezačem podle pravítka. Oproti spodnímu má lepší zakulacení, ale zas je tam problém s kolmostí řezu - skalpelem to zatím nedokážu udržet... Spodní díl jsem zkusil jinak, řezačem jsem ho oříznul rovně ze 4 stran a pak skalpelem "oklofal" ty rohy. Zakulacení je tady horší, ale zas ty rovné řezy jsou kolmé. A teď si mám vybrat :D Nejlepší bude, naučit se řezat skalpelem kolmo :vicotry:
Image

Slepil jsem dohromady základ rámu. Ona ta konstrukce na "zámky" má něco do sebe, je to poměrně přesné a dobře sestavitelné. Daní za nezkušenost jsou na tomto rámu ty kostrbaté vnitřní otvory na přední části. Ve skutečnosti tu kostrbatost mají na svědomí dva nepřesně vyřezané díly nalepené na sebe, jak se překrývají, tak to vypadá takto. Díly jsem napřed komplet vyříznul a pak nalepil na sebe, to byla chyba. Příště to udělám tak, že vyříznu pouze obvody, slepím díly k sobě a pak teprve vyřežu vnitřky. Myslím, že situací "měl jsem to udělat jinak" mě u tohoto modelu čeká ještě víc :P

Image Image Image

Už se pomalu připravuju na nýtování, nikdy jsem kornajsny nepoužíval, chci se zeptat, jaká tloušťka papíru je na výrobu nýtů nejlepší? Dál by mě zajímalo, jaká je na to vhodná podložka - tvrdá, měkká? A poslední dotaz - jak ten nýt dostanu na model? Napadá mě nabodnutí na jehlu, ale nebude to pak vidět?

Čas stavby - 14 hodin

Return to “Železničná technika // Railway”