Už mě přestávalo pomalu bavit dávat se fotky 2D podlepených placek, takže konečně dnes první foto 3D celku. I když pro první dvě fotky to ještě neplatí
U toho dílu jsem pocítil, že poláci na to jdou trochu jinak:

Z druhé strany se na něj lepí protikus, podlepený kartonem 1mm. Pořád mi nebylo jasné, proč ten vyfocený díl přesahuje na každé straně o 1mm. Myslel jsem, že jde o nějakou rezervu, která se má po přilepení prostě uříznout. A to mi potvrdily i fotky ostatních stavitelů této mašinky - většina to opravdu uřízla. Už jsem málem taky řezal, ale šel jsem to ještě jednou zkontrolovat, až jsem narazil na
fotku od blackangela. To se má naříznout a ohnout

Z české školy jsem zvyklý na označování ohybu šipkou
Dál jsem vyzkoušel vyřezávání kulatých tvarů v kartonu 1mm. Na následující fotce jsem horní díl vyřezal komplet skalpelem, když jsem si rovné čáry naříznul řezačem podle pravítka. Oproti spodnímu má lepší zakulacení, ale zas je tam problém s kolmostí řezu - skalpelem to zatím nedokážu udržet... Spodní díl jsem zkusil jinak, řezačem jsem ho oříznul rovně ze 4 stran a pak skalpelem "oklofal" ty rohy. Zakulacení je tady horší, ale zas ty rovné řezy jsou kolmé. A teď si mám vybrat

Nejlepší bude, naučit se řezat skalpelem kolmo

Slepil jsem dohromady základ rámu. Ona ta konstrukce na "zámky" má něco do sebe, je to poměrně přesné a dobře sestavitelné. Daní za nezkušenost jsou na tomto rámu ty kostrbaté vnitřní otvory na přední části. Ve skutečnosti tu kostrbatost mají na svědomí dva nepřesně vyřezané díly nalepené na sebe, jak se překrývají, tak to vypadá takto. Díly jsem napřed komplet vyříznul a pak nalepil na sebe, to byla chyba. Příště to udělám tak, že vyříznu pouze obvody, slepím díly k sobě a pak teprve vyřežu vnitřky. Myslím, že situací "měl jsem to udělat jinak" mě u tohoto modelu čeká ještě víc

Už se pomalu připravuju na nýtování, nikdy jsem kornajsny nepoužíval, chci se zeptat, jaká tloušťka papíru je na výrobu nýtů nejlepší? Dál by mě zajímalo, jaká je na to vhodná podložka - tvrdá, měkká? A poslední dotaz - jak ten nýt dostanu na model? Napadá mě nabodnutí na jehlu, ale nebude to pak vidět?
Čas stavby - 14 hodin