TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Fortschritt T174 /free/ 1:32

jari | 45
Name: Čestmír

Fortschritt T174 /free/ 1:32

Postby jari » 30 Apr 2011 23:37

Zdravím vás,
trochu jsem si odskočil od Tater a pustil se do tohodle kousku.
Foto z netuImage

Výrobce:VEB Kombinat Fortschritt WIEMAR DDR
Motor:Vzduchem chlazený vznětový dvouválec VD 14,5/12 SRL o výkonu 46 koní
Použití:zemědělství,kovošrot,uhelné sklady a zemní práce

Asi dost z vás si pamatuje nezaměnitelný kašlavý zvuk motoru tohodle stroje.Kdysi byl k vidění skoro na každé vsi a dost jich sloužilo v uhelných skladech a na šroťácích.Tady v okolí vím o třech strojích a majitelé na ně nedaj dopustit.
Stroj se dal po malé úpravě použít i jako klasický bagr.
A když jsem Forta nedávno potkal na silnici,tak jsem si řekl,že si ho postavim.
Takže k modelu.
Autor:V.Zadák
Měřítko:1:32
Rozsah:3xA4 díly,1xA4 návod

Model jsem chtěl pojmout jako čistostavbu,ale potom,co mi autor nabídl i bílou verzi začínám váhat,jestli zas neproběhnou nějaké úpravy.Začal jsem sice už stavět,ale model je vytištěnej na dost nešťastnym papíru(navíc na inkoustu),takže si ho nechám vytisknout na stejnej matroš,jakej byl použitej při stavbě Holanďanky.
Uplácal jsem zatim základ podvozku a ve stavbě se nevyskytly žádný větší problémy.Díly pěkně seděj.Jen u dílů č.16 a 17,kterými procházej osy kol,vyřešim jinak zaklopení boků.Boky odříznu,podlepim kartonem a vlepim na tupo do dílů.Alspoň trošku budu mít jistotu,že boky vydržej vsouvání osiček kol a nebudou se prohejbat dovnitř.
Dál jsem pokračoval vyřezáním kabiny.Tady zvolím cestu rozřezání na víc dílů a lepení na tupo.Alspoň mi nebudou pod vnitřní obšívkou vylejzat chlopně.
Takže budu defakto stavět modely dva.Na tom z horšího papíru si nejdřív vyzkoušim co a jak,pořešim úpravy a z toho kvalitnějšího papíru bude finální model.
Kabinu jsem zatím nefotil,tak alspoň základ podvozku:

Image Image Image Image Image

To je prozatim všechno.
Zdraví jari
Práce zmrvená,ale hezky natřená,ta se vždycky prodá.

Na stole:BAT-M
Hotovo:TATRA 813 8x8 S1(NL),TATRA 813 8x8 CAS 32,TATRA 815 6x6 SYKO 5M,TATRA 815 AUTODOMÍCHÁVAČ,TATRA 813 TP 4x4

jari | 45

Re: Fortschritt T174 /free/ 1:32

Postby jari » 14 May 2011 15:42

Zdravím vás,
po delší době(způsobené blázincem u nás ve firmě)hlásím menší postup ve stavbě.Postupně se prokousávám nástavbou a kabinou.Kabinu jsem rozřezal na víc dílů.Přijde mi praktičtější lepit ji z více dílů.Intík je hotovej,teď už jen zbejvá dát ji do kupy.
Na nástavbě jsem vyřezal mříže a vlepil do nich jemnou síťovinu.Podařilo se mi v práci znárodnit filtry do stříkacích pistolí a ta síťovina v nich je supr.Do nástavby ještě schematicky naznačim motor,aby tam alspoň něco bylo.Nástavbu jsem taky rozřezal.Nechal jsem strop nástavby s ohybama,ty jsem natvaroval,slepil a pak teprve dolepil boky.Všechno jsem podlepil,aby se to nebortilo.Jen mě málem kleplo,když jsem zadek nástavby vymáchal v kaluži špinavý vody.Na fotce to je krásně vidět.
Mám i hotovej základ kola.To jsem udělal "průhledný",takže budu ještě muset udělat bubny.Jinak se model staví pěkně.Na větší chyby jsem zatim nenarazil.

Fotos:

Teď budu mít tři dny volno,takže na Forta zas vletim.
Zdraví jari.

Hotovo:TATRA 813 8x8 S1(NL),TATRA 813 8x8 CAS 32,TATRA 815 6x6 SYKO 5M,TATRA 815 AUTODOMÍCHÁVAČ,TATRA 813 TP 4x4

vladaZ | --
Name: vladaZ

Postby vladaZ » 15 May 2011 08:05

Ahoj, síťovina pěkná, jemná, jen jestli by se neucpávala barvou při stříkání modelu.
Do finálního modelu by bylo možná dobré pořešit hezčí sedačku.

Zatím hezký, docela tomu dodá vzorek na kolech. Ten jsem nedělal.

Velice zajímavé stránky a spousta fotek. Poslední vývojová řada téčka byla už docela vymakaná.

http://zoep.webhop.net/weimar-werk/bild ... 74-bilder/" onclick="window.open(this.href);return false;

jari | 45

Postby jari » 15 May 2011 16:04

-vladaZ:Díky za fotky.Něco podobnýho jsem hledal.S tou sítí máš pravdu.Pistolí by to možná nebyl problém,tam je přece jen daleko řidší barva než ve spreji.Ale model tentokrát stříkat nebudu.Pokusim se to dotáhnout jako čistostavbu s úpravama.Kola vzorek dostanou.Taky jsem kvůli tomu zužoval boky o 1,2mm.Ale jak jsem psal výše,staví se dobře.Návrhy na úpravy sepisuju a pošlu Ti je mailem,jen stavba bude trvat dýl.

jari | 45

Postby jari » 29 May 2011 08:33

Zdravím vás,
bohužel musím požádat admina o přesunutí tématu do vraků.Po návštěvě známých a jejich dvou ratolestí,nezbylo z Forta téměř nic.Vzali mi stůl útokem a odnesla to i část mého archívu.Čtyři vystřihovánky od Rippera v koši,MAZ od Modeliku jakbysmet a dvě jsou tak na náhradní díly.Ještě že jsem na to přišel,až když odešli. :cry: .Na hotový modely se naštěstí nedostali.
Dám si teď nějakej čas od modelů pohov.Doplnim archív,popřemejšlim,co dál a pak se zas do něčeho pustím.

vladaZ | --
Name: vladaZ

Postby vladaZ » 29 May 2011 14:21

No dobrý. Stejně co jsem pochopil šlo o zkušební stavbu. Čili když pominu ten strávenej čas, tak hmotná škoda velice malá. Motor jsi vyzkoušel, část kabiny taky, nic težšího tam neni. Já bych šel do čistostavby, klidně z toho bílého a pak barvit.
Mám velké nutkání taky do něj střihnout, ale mám toho v práci i doma strašně moc, vyběhávám povolení na barák a kreslím projekt.

Takže utři slzy a zase brzy...

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 29 May 2011 14:56

No je to urcite skoda za rozrobeny model, ale tiez by som ti radil zacat odznova uz v style ako si robil Tatrovku, ze to budes premalovavat. Co ty na to?

jari | 45

Postby jari » 29 May 2011 17:40

Máte oba pravdu.Časem model udělám znova a stylem S1ky.Ale jak jsem psal,nastoupila nucená pauza.Venku je hezky,rodiče opravujou barák a u nás ve firmě skončila krize.Obráběcí stroje jdou opět na dračku a podle toho to tam taky vypadá.Navíc lakovna občas ke střízlivosti taky nepřidá,takže večer padnu a už na nic není nálada.Ale s modelařením rozhodně nekončím. :wink:

Return to “Odložené stavby modelov // Postponed Model Builds”