trochu jsem si odskočil od Tater a pustil se do tohodle kousku.
Foto z netu
Výrobce:VEB Kombinat Fortschritt WIEMAR DDR
Motor:Vzduchem chlazený vznětový dvouválec VD 14,5/12 SRL o výkonu 46 koní
Použití:zemědělství,kovošrot,uhelné sklady a zemní práce
Asi dost z vás si pamatuje nezaměnitelný kašlavý zvuk motoru tohodle stroje.Kdysi byl k vidění skoro na každé vsi a dost jich sloužilo v uhelných skladech a na šroťácích.Tady v okolí vím o třech strojích a majitelé na ně nedaj dopustit.
Stroj se dal po malé úpravě použít i jako klasický bagr.
A když jsem Forta nedávno potkal na silnici,tak jsem si řekl,že si ho postavim.
Takže k modelu.
Autor:V.Zadák
Měřítko:1:32
Rozsah:3xA4 díly,1xA4 návod
Model jsem chtěl pojmout jako čistostavbu,ale potom,co mi autor nabídl i bílou verzi začínám váhat,jestli zas neproběhnou nějaké úpravy.Začal jsem sice už stavět,ale model je vytištěnej na dost nešťastnym papíru(navíc na inkoustu),takže si ho nechám vytisknout na stejnej matroš,jakej byl použitej při stavbě Holanďanky.
Uplácal jsem zatim základ podvozku a ve stavbě se nevyskytly žádný větší problémy.Díly pěkně seděj.Jen u dílů č.16 a 17,kterými procházej osy kol,vyřešim jinak zaklopení boků.Boky odříznu,podlepim kartonem a vlepim na tupo do dílů.Alspoň trošku budu mít jistotu,že boky vydržej vsouvání osiček kol a nebudou se prohejbat dovnitř.
Dál jsem pokračoval vyřezáním kabiny.Tady zvolím cestu rozřezání na víc dílů a lepení na tupo.Alspoň mi nebudou pod vnitřní obšívkou vylejzat chlopně.
Takže budu defakto stavět modely dva.Na tom z horšího papíru si nejdřív vyzkoušim co a jak,pořešim úpravy a z toho kvalitnějšího papíru bude finální model.
Kabinu jsem zatím nefotil,tak alspoň základ podvozku:
To je prozatim všechno.
Zdraví jari