Akoby toto vlákno driemalo, ale určite zdanie klame. Ako poznám Doris, zbrojí. Tiež som začal hrabať v archíve, ale asi najväčší problém mám s mierkou. Keď hodnotím svoje priestorové možnosti, mierka 1:75, či 78 by bola asi ideál, ale "kam s tím". Pravdepodobne rozhodnutie padne na 1 : 100. Ako som spomínal, staval som ich už dve, tá prvá bola drevená 1 :75, a tá druhá, papierová, presnejšie 1 : 166,5 ( úplne nemodelová mierka ). O histórii predlohy už bolo popísané mnoho, preto nebudem o tom, skôr asi o podkladoch, pre prípadných ďalších záujemcov. Ako vždy, podklady sa rôznia, ale v poslednej dobe sa zdá, že všetko sa utriaslo. Celkom slušný základ možno nájsť na internete, ale okrem toho existuje rada podkladov v papierovej podobe. Asi najznámejšia podoba je útla knižôčka od "transpress" z roku 1984 a 1986 od autora Guntera Lanitzkeho, ktorá vychádza z výkresovej dokumentácie vydanej múzeom "Wasa" z roku 1970. Táto výkresová dokumentácia je vzácna tým, že oproti "transpressu" podrobnejšie dokumentuje takeláž a oplachtenie, ako aj konštrukčné detaily trupu lode. Asi najdostupnejším podkladom sú výkresy, ktoré vydal poľský "Modelarz" v roku 2007, číslo 8 až 12. Celú problematiku možno uzavrieť niekoľkými slovami : "Vasa patrí hádam k najlepšie zdokumentovaným lodiam svojho obdobia." Okrem Vasy však existuje ešte jedna spod švédskych vlajok - "Kronan", ale ten také "šťastie" nemal.
BaJ