TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

TATRA 815 NTH s nástavbou SYKO-5M /PMHT/ 1:32

Moderator: iconmaster

jari | 45
Name: Čestmír

TATRA 815 NTH s nástavbou SYKO-5M /PMHT/ 1:32

Postby jari » 10 Mar 2012 18:16

Zdravím, jak jsem již avizoval,dalším modelem do kterého jsem se rozhodl říznout,je 815ka zimní údržby.
Info o modelu:

Autor:Tomáš Linhart
Vydavatel:PMHT
Měřítko:1:32
Počet stran:10/160g
Součástí obálky je i kalendář :wink:

O předloze:
Tento automobil vychází z podvozku Tatra 815 NTH 6x6.1,který slouží k tahání návěsů do hmotnosti soupravy 48t a je vybaven hydraulickým zařízením na sklápění návěsu.Hmotnost tahače je 9200 kg a je vybaven 12ti válcovým,vzduchem chlazeným motorem T 3-930-30 o výkonu 320k/235kW a zdvihovém objemu 19000 cm3.Spotřeba je 49,5 l/100km a maximální rychlost je 92 km/h.

Autor fota je TomC2.
Nástavba a radlice jsou vyrobeny ve firmě Kobit s.r.o. Jičín.Korba má objem 5m3 a je upravena pro posyp jak solí,tak inertním materiálem,které jsou na rozmetadlo dodávány dvěma šnekovými podavači.

Tak a jdeme na stavbu.Tady jsem narazil na malou nesrovnalost.NTHčko má 12ti válec,ale v modelu je 10V.Zkusil jsem štěstí na netu,ale nic jsem nenašel.Na CPM se o tomto rozhořela debata a přikláním se k názoru,že v tomhle autě byla rozumnější 12ka,takže motor do modelu ještě pořeším.Liberecko je od nás kousek a vím,jak to tam vypadá,když řádně nachumelí,takže tahle síla se tam rozhodně vyplatí.Kdyžtak zkusím ještě napsat přímo do Kobitu.Taky mě velice potěšilo provedení kabiny v přechodu střecha-bok,který je oblý.
Začal jsem koly.Tady jsem zkusil vyztužit běhoun a disk páskem papíru a musím konstatovat,že tohle řešení mi moc nevyhovuje.Příště se vrátím k provedení,které má ve svých model RipperWorks.Díly kol do sebe dobře pasují,jen na sebe nenavazuje kresba vzorku na běhounu a boku pneu,ale tohle není rozhodně věc,se kterou bych nemohl žít.

Tak mi držte palce,ať stavba dobře dopadne.Další report snad do týdne.
jari
Last edited by jari on 20 Sep 2012 18:27, edited 3 times in total.
Práce zmrvená,ale hezky natřená,ta se vždycky prodá.

Na stole:BAT-M
Hotovo:TATRA 813 8x8 S1(NL),TATRA 813 8x8 CAS 32,TATRA 815 6x6 SYKO 5M,TATRA 815 AUTODOMÍCHÁVAČ,TATRA 813 TP 4x4

maťko85 | 41
Name: Martin Hašlar

Re: TATRA 815 NTH S NÁSTAVBOU SYKO-5M/PMHT/1:32

Postby maťko85 » 10 Mar 2012 18:59

Zrovna dneska ráno jsem si (kromě jiných) tuto stavebnici objednal, takže budu sledovat.
Tak ať se ti dílo daří a upozorňuj na případné chyby, pokud nějaké objevíš :victory: .

tom | 31

Postby tom » 10 Mar 2012 19:44

kolesa mas nadherne len tak Dalej :victory:

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 10 Mar 2012 19:50

Budu bedlivě sledovat a držím palce. Jinak kdyby jsi ještě chvíli počkal tak TEO plánuje doplňky na model včetně dezénů. :wink:

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 10 Mar 2012 19:53

Držím prsty pri stavbe..:) Budem určite sledovať.:P
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Blackangel | --
Name: Michal

Postby Blackangel » 17 Mar 2012 23:46

Tak na toto sa tesim..
Chcem aj ja tuto tatrovecku v buducnosti robit tak budem pozorne sledovat :big smile:

Co sa tyka toho motora tak sa spytam a pozrem v robote ake sa sem davali bo mame aj u nas jednu 6x6 a na inych obvodoch su potom 4kolky..
Lebo ak si dobre pamatam tak 12 valce mali tusim len tahace..
A ak by si potreboval volake foto hlavne radlice (pluhu) tak povec co chces nafotit a dodam :wink:

jari | 45
Name: Čestmír

Postby jari » 18 Mar 2012 15:55

Zdravím,
práce na modelu postupují pomalu vpřed.Během týdne jsem doplácal kola.Vím,že dezény by jim slušely,ale tenhle model chci postavit jen z toho,co nabízí šmikajda.

Pak přišel na řadu rám.Tady jsem rezignoval na duté provedení,díly jsem rozřezal na pruhy a boky jsem podlepil kartonem.To samé jsem udělal na předním spojovacím dílu.

A tady jsou nápravy.Tady jsem přišel na první drobnou chybku.Otvory ve skříních rozvodovek jsou nepatrně větší.

Ale není to nic,co by nevyřešilo pár kapek lepidla navíc.
Celkem vtipně je vyřešeno spojování sestav podvozku.Na dílech jsou vyznačeny středové otvory,takže stačí protáhnout špejli a všechno pěkně sedí.Jen jsem upravil osy kol.Nedělal jsem je duté,jak je v návodu,ale vyplnil je špejlí s namotaným pruhem papíru.Měl jsem jen obavu,jestli vydrží střed os,kde jsou díry na špejli,ale po kompletaci rozvodovek se vše krásně zpevnilo.Už mi sestava dvakrát spadla ze stolu a bez poškození přežila,takže o pevnost nemám strach.

V zadních bubnech jsem jen zvětšil otvory pro osy a ty končí zároveň s vnějším čelem bubnů.Ty jsou pro zpevnění vylepené kolečky kartonu.

Na předních bubnech jsem narazil na další chybičku.Díly řízení(č.16)jsou vyšší než je průměr bubnu.Rozteč pro kloub ale sedí.Díl jsem lepil od dolního půlkruhu a vrchní půlkruh seříznul.Jen je pak potřeba zaretušuvat plochu pro přilepení.Ale opět nic závažného.

Zatím se model staví pohodově,uvidíme,co bude dál.

-Blackangel:Právě proto,že to je přestavěný tahač,tak přemýšlím,že bych tam dal V12ku.Nevím,jak je to u podvozků,které byly primárně určené pro tenhle typ nástavby.Mám v těch motorech u 815ek ještě mezery.Ta vaše 6x6 má vzadu jedno nebo dvojmontáž?Samozřejmě pokud bys mohl udělat pár fotek,bylo by to fajn.Podkladů není nikdy dost a určitě pomůžou i ostatním,co budou model stavět.

To je zatím vše.
jari
Práce zmrvená,ale hezky natřená,ta se vždycky prodá.

Na stole:BAT-M
Hotovo:TATRA 813 8x8 S1(NL),TATRA 813 8x8 CAS 32,TATRA 815 6x6 SYKO 5M,TATRA 815 AUTODOMÍCHÁVAČ,TATRA 813 TP 4x4

Mikkey | --
Name: Michal

Postby Mikkey » 18 Mar 2012 23:09

pekna praca jari, drzim palce a tesim sa na pokracovanie.
Brzdic, ake doplnky okrem dezenov chysta Teo na tento model?

tom | 31

Postby tom » 18 Mar 2012 23:14

ja si myslim ze okrem dezenov to bude ta siet/mreza hore na nastavbe. aspon moj typ
Brzdic bude urcite mudrejsi :wink:
Inac Jari napredujes pekne cisto kola su sice bez dezenov ale su bombove :victory:

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 18 Mar 2012 23:52

Som rad, ze si strihol do toho zaujimaveho modelu, rad pozrem tvoju stavbu. Co sa tyka tych motorov, ja by som to neriesil, lebo (aj ked nie priamo z fabriky) kludne mohol (a este aj moze) existovat kombinacia NTH s 10-valcovym motorom. Zatial to mas velmi pekne a cisto, ako vzdy, tak nech sa dari aj nadalej :wink:

Return to “Automobily verejných služieb // Public Services' Vehicles”