TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Podlepovanie

Moderator: iconmaster

Zášek | 31

Podlepování

Postby Zášek » 12 Aug 2012 20:45

Zdravím,
mám pár otázek k podlepování.

Část první - materiál:
Po čem se díl zkroutí nejméně? Po podlepení sandwichem? Doma mám slušnou zásobu kartonů z kalendářů, ale po podlepení velkých dílů(Herkulesem) se nehorázně prohýbají, i když jsou pod zátěží dva dny. Pravda, nemám tam žádnou sací vrstvu - co zvolit? Navíc výroba sandwiche je časově náročnější.

Část druhá - lepidlo:
Mně se osvědčil Herkules, po Koresu apod. mám všechno ulepené a moc mu co do pevnosti nevěřím.

Přeji příjemný zbytek neděle a čekám na rady :big smile:

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Re: Podlepování

Postby toudi_sk » 12 Aug 2012 21:10

je lepšie natierať ten papier, čo saje menej vlhkosti a podlepovaný papier by sa mal olepiť aj z druhej strany, aby sa vyrovnalo
krútenie, ak lepíš 2 také isté papiere k sebe, skús natrieť obidva, lebo vlhký (natretý lepidlom) papier sa natiahne, prilepí sa na
nenatiahnutý, schnutím sa skráti a preto sa to celé prehne ... toľko teória

jedna z výhod KORESu pri výrobe sendvičového papiera je, že nemá v sebe toľko vlhkosti a papier sa potom tak nekrúti,
druhá, že sa reže podstatne lepšie ako zlepený herkulesom, ten čepeľ ako keby držal, ale koresový sa krája ako maslo
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 12 Aug 2012 22:59

Ahoj,

v prvom rade ti odporucam prezriet uz pomerne davno existujucu temu o podliepani: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=89&t=143

Davnejsie ani ja som neveril tycinkovym lepidlam, zrejme kvoli zlym skusenostiam z minulosti (v zaciatkoch som lepil modely z ABC roznymi tycinkovymi lepidlami a niektore po casu sa rozpadavali..). Aj tzv. Paterokarton som najprv robil Duvilaxom (disperzne lepidlo ako Herkules), no krutilo sa a rezalo sa dost tazko, hlavne ked sa lepidlo uplne vytvrdlo. Ako som ale videl, ze ostatnym to naozaj funguje aj tycinkovym, tak som mu dal este jednu sancu a zistil som, ze naozaj funguje :victory: Mne to paradne drzi aj lacnym Tesco gluestickom, znackove (Kores, Pritt,..) su na tom este lepsie.

Takze odporucam ti vyskusat tycinkove a sam zistis, aky je to super material na podliepanie! Ako material su dobre papiere roznych gramazi alebo aj vykres, ak chces extra pevny sendvic, tak natieraj lepidlom obidve strany (nerozpadavaju sa ani tie najdrobnejsie dieliky). Podliepanie je kapitola sama o sebe, skus precitat diskusie okolo toho a zistis :wink:

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 13 Aug 2012 09:24

Je len na margo tych "lacnych tesco". Minule som len tak zo zvedavosti vysroboval ten tesco stick a zistil som ze sice bol lacny ale ta ticinka mala len 1/3 z dlzky celej tuby :)
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Zášek | 31

Postby Zášek » 13 Aug 2012 11:08

Toudi: Díky za rady, určitě to vyzkouším. Kdysi jsem si taky dělal sendviče z tyčinkového lepidla, a řeže se to opravdu jedna radost :)

Iconnmaster: Díky za odkaz, já projel celou sekci, ale na tohle mě nenapadlo kliknout :wink:

Zkusím s tím zaexperimentovat a uvidíme co z toho vznikne. Moje zkušenosti s tyčinkovým lepidlem jsou rozporuplné, ale asi jsem s ním zacházel špatně.

Serpens: To bylo po po slevě 60% ne :haha: ?

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 13 Aug 2012 13:30

Miro - neviem ci si natrafil na nespravny kus, ale tie moje vyzeraju takto:

A cenovy rozdiel je dost velky, taky 20 gramovy kores vyjde €1,20-1,40 a ten biely Tesco som kupil v akcii za nejakych 20 centov :)

spider | 34
Name: Stano

Postby spider » 13 Aug 2012 14:39

Keď tak čítam, ja mám otázku. V čom je lepší ten ružový (alebo fialový/cyklámenový) kores? Pozeral som ze stoji skoro 3x viac ako biely kores. Je to len na to,aby som videl na papieri ružovo, čo som už natrel? Ináč v tescu som teraz kúpil ten veľký, 40g či tak nejak, za 2€ vrámci tých strašidelných sloganoch pre deti začiatkom augusta "hurá do školy"
правда у воді не тоне і в огні не горить
Working on: KrAZ 255b

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 13 Aug 2012 15:25

Zasek a niektory este vyrezane diely z koresoveho sendvicu na hranach napustaju sekundakom :wink:
Je len na margo tych "lacnych tesco". Minule som len tak zo zvedavosti vysroboval ten tesco stick a zistil som ze sice bol lacny ale ta ticinka mala len 1/3 z dlzky celej tuby :)
ja som v jednom nemal vobec nic :boss: asi medzicasom sublimoval, ale bolo to pol roka po kupe a nevedel som ani kde a ani uctenku som nemal
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 14 Aug 2012 07:54

ico - lucky you :)
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

pietik | --

Postby pietik » 13 Sep 2012 20:20

Zdravim chcem sa spitat co to znamena ked mam podlepit diel čtvrtkou ... aky je to papier ...aka hrubka

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”