TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Moderator: Fito

DORIS | --
Name: Doris

Re: ROYAL CAROLINE 1749/DORIS/1:40

Postby DORIS » 18 Aug 2012 10:52

A jedeme dál...
Obložení palub paprskovitě formovanými deskami jde sice pomalu, ovšem vypadá to lépe, než kdybych pouze nařezala jednolitý podklad. Střední sekci už mám dokončenou a nyní finišuji s podlahou pod zadní kajutou. Nepovedlo se mi sehnat přesný a zároveň barevný obrázek ozdobné části podlahy RC, takže jsem zde musela improvizovat a použila perský koberec, nicméně toto bude skoro kompletně skryté pod nábytkem.
Image Image
ImageImage

Zde je již dokončená i podlaha zadní kajuty, zbývá ještě doplnit koberec.
ImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Ještě jsem upravila malé koberečky v rozích podlahy a přesunula je na správné místo dle plánů:
Image
Image

Pozn. Na skutečné lodi mohly být podklady v kajutách zdobené dřevěnou "mozaikou" - INTARZIE, což je pravděpodobnější řešení, než když zmiňuji použití koberců.

Do trupu jsem již zavedla elektroinstalaci - osvětlení modelu bude rozděleno do čtyř obvodů (obě kajuty, zadní lucerny a mezipalubní prostor na přídi včetně lucerny na hlavním stěžni). Paluby mohu už začít vlepovat na pevno. Zbývá už jen naznačit kolíky a rozdělit fošny na hlavní palubě + nepatrně ji přejedu washem. ImageImageImage

Hlavní paluba už je roněž dokončena, imitaci kolíků jsem udělala hrotem pentilky (průměr 0,3mm) podobně, jako je tomu na RW. Vše je již pevně na svém místě. Nyní doplním chybějící výztuhy na přídi a potupluji ještě i boky, abych mohla začít s obšívkou.
Image
ImageImageImage
Doris

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Re: ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Postby serpens » 19 Aug 2012 08:40

Uvedomujes si, ze toto je uz na TV? Verim tomu, ze keby sa do hoc ktorej ceskej TV poslalo par fotiek z tvojej cinnosti plus nejaky pokec, tak pridu natocit reportaz. Uz sa tam dostali podstatne horsi modelari.
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 19 Aug 2012 09:31

mno horší, skôr nie tak dobrý :girl: a tá podlaha je jednoducho :jawbone:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

DORIS | --

Postby DORIS » 19 Aug 2012 10:24

Děkuji za takové ocenění, přátelé. Moc si toho vážím! Přiznám se, že nejraději sdílím svou práci s kolegy - modeláři a nebo s lidmi, kteří mají rádi plachetnice, to je pro mne tou nejpříjemnější prezentací. :girl:

Opět jsem popojela se stavbou RC. První fáze stavby je úspěšně za mnou, kostra je dokončená a po přebroušení začnu pokládat obšívku. Doplnila jsem ještě výztuhy v horní části trupu. Po vytvrdnutí lepidla bude kostra naimpregnována lakem.
Image
ImageImageImageImageImage

Zde je kostra již přebroušena a je to zároveň poslední foto trupu RC bez obšívky:
Image
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 19 Aug 2012 10:28

Postupně nalepuji díly prvotní obšívky na horní část kostry:
Image
ImageImageImageImage

A ještě jedna poměrová fotka, jak je model velký ( klávesy měří 135cm):

Image

Tvarování přídě bylo hodně náročné, karton jsem ohýbala nad párou, aby bylo možné docílit dokonalého tvaru a zaoblení trupu. Tak ještě levobok a půjde se na dolní část obšívky. Horní části žeber posloužily pouze k dotvarování bočních dílů a byly následně odstraněny, protože by při pokládání vnitřní vrstvy obšívky překážely. Stěny bude tvořit až 6 vrstev kartonu.

Zde je horní část obšívky již dokončena, budou následovat ještě dvě vnější a tři vnitřní vrstvy kartonu. :big smile:

Image Image
ImageImageImageImageImage
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 23 Aug 2012 10:01

Na Karolínce už pokládám první vrstvu obšívky, tu tvoří vertikální pásy z kartonu, jejichž spoje ještě přelepuji tenkým papírem, aby se obšívka při broušení lépe srovnávala. Oproti předchozím modelům používám na RC mnohem užší pásy prvotní obšívky, aby dokonale přilnula ke kostře a tím měla i lepší tvar. Dno lodi jsem ještě navíc vyztužila dřevěnými příčkami .
Image

ImageImageImageImage

A zde je už obšívka na levoboku zdárně dokončena:

Image

ImageImageImage
Takže nyní mne čeká totéž na pravoboku a poté se trup kompletně přebrousí a pojede se na další vrstvu.
Doris

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 23 Aug 2012 10:23

Si proste majster svojho remesla. Ta podlaha vyzera uzasne a k obsivke ti napisem az ked bude hotova, lebo sa tomu nerozumiem, ci to mas dobre alebo zle. :wink:

Btw. Koberec je len vytlaceny na obycajny papier, alebo to ma aj nejaku texturu?
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

Major | 67
Veľký milovník Tatier
Name: Oto

Postby Major » 23 Aug 2012 10:29

... Ta podlaha...
Suchozemec. To je PALUBA !!!!!

V ROYAL NAVY za také voľačo bičovali....
"Komu není dáno, tomu se nedá dát." J.Werich

DORIS | --

Postby DORIS » 23 Aug 2012 12:06

Srdečně děkuji za ohlasy a komentáře, přátelé!
Koberec v kajutách je vytištěn na matném fotopapíru, ale jeho povrch je upraven tak, že ho po nalakování a částečném zaschnutí laku přiložím potištěnou stranou na látku s vhodnou strukturou a pomocí hladkého předmětu (třeba čajové lžičky) tu texturu do látky protlačím. Takže to vypadá trochu plastičtěji. :big smile:
Doris

Tomáš | 53
Name: Tomáš

Postby Tomáš » 24 Aug 2012 08:31

Ľudia, keď na toto niekto z nás má nech sa prihlási.

Return to “Námorná technika // Watercrafts”