TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Borsig Bn2t /Modelik - Jan Kołodziej/ 1:25

Moderators: Fito, Oliver

Potkan | --
Name: Martin Frcka

Borsig Bn2t /Modelik - Jan Kołodziej/ 1:25

Postby Potkan » 31 Aug 2008 17:53

BORSIG Bn2t
Image

Autor: Jan Kolodziej
format A4
6 strán častí
7 strán nákresov
2 strany návodu

Dlzka trvania stavby - 31. August - 12. Oktober 2008

ZACINAME!!!

31. August 2008

Podliepanie

Image Image

4. September 2008

Takze par dni preslo, v robote je zase relativne klud, podarilo sa mi pozhanat potrebne nacinie a material a tak sa mozem znova vratit k masinke. Po vyrezani casti pre ram a naslednej retuse su na rade nity a zopar matic ktore tam patria. Hlavne som zvedavy ako bude vyzerat farba co mam namiesanu na retus na velkej ploche. Zatial to vyzera ze som sa relativne celkom dobre trafil. Ved sak posudte sami:

inak este ma napadla taka vec. ak sa vam zda ze su to prilis podrobne a velke fotky tak dajte vediet (vidiet tam vsetky nepresnosti :( ). hadzem ich priamo z fotaka bez upravy velkosti.

Image Image Image

pokracovanie zajtra - nity - sam som zvedavy ako to dopadne :big smile:

5. September 2008

Nitovanie pokracuje zatial viac menej uspesne. Pomaly ale isto sa blizim ku kompletacii ramu.

Image Image

Takze pre dnesok to bude asi vsetko. Podarilo sa mi dat dokopy zakladny ram. Zopar drobnych defektov tam este stale je ale tie zlikvidujem postupne. Najblizsie budu na rade parne stroje.

Image Image Image Image

Prajem pekny zvysok vecera ;)
Last edited by Potkan on 17 Oct 2008 21:22, edited 2 times in total.
Rozrobene: 1/32 SHKH Dana; 1.72 DKM Bismarck Turret Bruno
Naposledy dokoncene: 1/48 Mirage IIICZ SAAF;
V priprave: 1/48 He-111H3 a 1/25 SM30+401R

"When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace."
Jimi Hendrix

Potkan | --

Re: Borsig Bn2t / 1:25 / Jan Kołodziej / Modelik

Postby Potkan » 04 Sep 2008 19:36

7. September 2008

Napriek tomu ze som pisal ze sa najblizsie budem venovat parnym valcom, tak po prezreti navodnych kresieb som sa predsa len rozhodol pokracovat podla nich. To znamenalo spravit kolesa (coho som sa najviac obaval) a potom brzdovy mechanizmus. Vysledok dnesnej prace je vidiet na prilozenych fotkach. Kolesa su ako tak urobene (biely pruzok nie je nalepeny) akurat musim este zajtra zohnat lestitelnu farbu, natriet prislusne plochy a vylestit (zopar chyb som si tam vyrobil ale snazil som sa ich co mozno najviac zaretusovat lepidlom a nasledne farbou). Taktiez brzdovy system je pripraveny na instalaciu (este tam chyba retus na niektorych miestach). Jedine co mi zatial chyba je dostatocne dlhy ale hlavne rovny drot priemeru 1mm na tiahla a osky (zo spajdle sa mi to veru nechce sustruzit aj ked mozno na koniec mi ine nezostane). Zajtra sa chystam presnorit pivnicu a dielnu pripadne zeleziarstva co budem mat po ceste.

Takze slubene fotos:
Image Image

tak a teraz idem nieco zbodnut a odreagovat sa pri Titan Queste :P. Zatial prajem vela zdaru a lepive lepidlo.

10. September 2008

Tak som tu po dlhsom caso znova s pokracovanim na masinke. Za poslednych par dni nebolo velmi vela casu takze doterajsi progress je len drobny v podobe nitovania na vrchnej platni ramu, prilepeni parnych valcov k ramu, pridanim perovania a na koniec dokoncenie kolies. Kolesa dostali nater lestitelnou farbou a kedze je to moje prve patlanie s tymto druhom farby tak tie kolesa zial aj tak vyzeraju :( . Asi si zaobstaram laserove kolesa od GPM a urobim ich znova (aspon sa mi zda ze ich robi GPM). Uvidime.

Dnes len dve fotky (kolesa nie su este prilepene len nasunute).
Image Image

Momentalne si musim nechat prejst hlavou tie vypalovane kolesa a podla toho bude aj dalsie pokracovanie.

14. September 2008

Za posledne dva dni progres na masinke veru nebol ziadny. dnesok som cely zabil reinstalaciou pocitaca takze sa mi moc este popri tom modelovat nechcelo. Napriek tomu vam prinasam zopar fotiek z posledneho stavu. Kolesa boli uspesne prebrusene, namalovane, vylestene, zaretusovane (kedze sa mi celkom slusne zasvinili od prachu z brusenia :( ) a nakoniec opatrene novym bielym ozdobnym kruzkom. navyse je zacaty system tiahiel a vlastneho pohonu kolies z valcov. kde tu este nejaka ta retus chyba ale to je len otazka casu.

Image Image Image Image

Najblizsie (dufam ze zajtra) budem pokracovat v dokonceni tiahiel a mechanizmu pohonu kolies.
Last edited by Potkan on 17 Oct 2008 21:23, edited 1 time in total.

"When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace."
Jimi Hendrix

Potkan | --

Postby Potkan » 04 Sep 2008 19:55

15. September 2008

Po uspesnom zdolani mechanizmu pohonu kolies (bola to dobra zabavka) nasledovalo skompletovanie kotla spolu s par detailmy na predku a komin. Viac vam asi povedia fotky, takze nech sa paci.

(Kotol spolu s podlahou kabiny je zatial len nasucho polozeny.)

Image Image Image
Image Image Image

21. September 2008

Image
Last edited by Potkan on 17 Oct 2008 21:24, edited 2 times in total.

Jimi Hendrix

Potkan | --

Postby Potkan » 05 Sep 2008 16:12

22. September 2008

Spracovane su bocne steny a zasobniky na uhlie (teda aspon predpokladam ze to su zasobniky).

Image Image Image Image

Image Image Image Image

Image Image
Last edited by Potkan on 17 Oct 2008 21:25, edited 1 time in total.

Jimi Hendrix

Potkan | --

Postby Potkan » 05 Sep 2008 21:45

27. September 2008

Pribudli nejake tie detaily vo vnutry kabinky - rozvody, ovladace a taktiez uzavery kotla na oboch stranach masinky. Problem so smuhou vo vnutri kabinky sa mi nakoniec podarilo vyriesit, a to prelepenim vytlaceneho dielu. Vysledok je celkom uspokojivy, aj ked sa mi aj tentokrat podarilo zanechat drobne stopy. Tie vsak nie su volnym okom az take markantne. Navyse dalsie doplnky v kabine zaplnia priestor.

Image Image Image Image

04. Oktober 2008

Takze co pribudlo? rozvody pary, tiahla ovladania kotla, ovladanie pieskovacieho zariadenia (masinkari mi odpustia nepresne nazvy, pripadne ma mozu ukamenovat v Nitre :P ) a zacal som dorabat ventily v kabinke. chybaju uz len dva rozvody, nejake tie ventily a hlavne vodomer (aspon dufam). pomaly ale isto som zacal aj pracovat na zvysnych castiach kabiny (zadna stena, bocne steny) ale z toho este fotky nemam. Takze hor sa na fotecky:

Image Image Image
Image Image Image

Parove potrubie je medeny drot s ciernou izolaciou (nepretieral som farbou - zatial). uvidime ci ho budem premalovavat. zatial to necham tak.

Vsetky drotene sucasti (rozvody pary z ovladacov atd. su medene tvarovane droty nafarbene ciernou temperkou (drzi to celkom dobre). Vyskytla sa len jedna chybicka, a to tiahlo pre ovladanie pieskovaca. bolo o niekolko milimetrov kratsie ako by malo byt (v povodnej dlzke nedociahlo od zasobnika do vnutrajska kabiny). Takze prislo na rad vyrezanie priblizneho tvaru z podlepeneho papiera a nasledne natretie ciernou. Vysledok je patrny z fotiek :)
Last edited by Potkan on 17 Oct 2008 21:25, edited 1 time in total.

Jimi Hendrix

Potkan | --

Postby Potkan » 05 Sep 2008 22:30

06. Oktober 2008

Interier kabiny je hotovy, strecha prilepena, uz len chybaju detaily na vonkajsej casti masinky. A samozrejme nitovanie kabiny. to bude nasledovat coskoro.

Image Image Image Image

11. Oktober 2008

Takze po dnesnom dni mozem s istotou povedat ze Borsig sa v Nitre ukaze. :)

Dnes sa mi podarilo dokoncit predny aj zadny naraznik, uchyty na streche kabiny a opravit kde tu nejaku tu odpadnutu retus. Pomaly ale isto sa blizi tato stavba k svojmu zaveru. Po dnesnom dni zostava dorobit iba predne svetlomety a nejaka ta docasna podlozka pod masinku. Docasna preto, lebo este neviem ci sa mi podari vytvorit vhodnu (realistickejsiu) podlozku. Pravdepodobne ju budem pomalicky tvorit popri stavbe dalsieho modelu.

Image Image Image

(na fotkach su zvysne diely ktore priamo patria na masinku - svetlomety)
Last edited by Potkan on 17 Oct 2008 21:26, edited 1 time in total.

Jimi Hendrix

Potkan | --

Postby Potkan » 06 Sep 2008 20:32

12. Oktober 2008

FINALE!!!

Takze pani po dlhom boji s tymto prekrasnym modelom mozem s konecnou platnostou oznamit, ze model parnej lokomotivy Bn2t Borsig je u konca. :)

Stavba bola pohodova, zopar drobnych uprav sa tam vyskytlo ale inak to je model velmi vydareny. Som rad ze som ho uspesne dokoncil. Cim viac na neho pozeram tym viac sa tesim na svoju dalsiu masinku. ;)

Image Image Image Image

Image Image Image Image

Image Image Image Image

Image Image Image Image

Image Image Image Image

Image Image
Last edited by Potkan on 17 Oct 2008 21:27, edited 1 time in total.

Jimi Hendrix

WanRayen | 49
Papierovy Kopernik
Name: Tino

Postby WanRayen » 06 Sep 2008 21:58

No parada ja vlačiky moc rád a len ma presviedčaš aby som si tento model zakupil a skusil si ho postaviť aj ja. KRASNA PRACICKA

Patero | 48
Name: Jozef Kráľ

Re: Borsig Bn2t /Modelik - Jan Kołodziej/ 1:25

Postby Patero » 21 Sep 2008 09:08

retuš je tiež kus modelárskeho umenia a vidím, že tebe sa darí perfektne. Rodí sa tu velmi pekný a pozeratelný model.... držím palce nech sa darí aj naďalej... :P
[col]%|[/col]

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Re: Borsig Bn2t /Modelik - Jan Kołodziej/ 1:25

Postby serpens » 04 Oct 2008 21:00

Musim povedat, ze na fotkach to vypada minimalne tak dobre ako na zivo!
Je to vydarena stavba.
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Return to “Železničná technika // Railway”