TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

MARDER II /m.i.g/ 1:24

Moderator: Oliver

m.i.g | 42

MARDER II /m.i.g/ 1:24

Postby m.i.g » 11 Jul 2008 22:34

Takze na zaciatok len jednoducho. Chcel som si vyrobit vlastny model podla obrazkov na internete a podla jednej knihy. Uz podla nazvu je zrejme o co ide.
V skutocnosti to vyzera podobne ako na tomto obrazku.

Image

Technicke parametre
Weight (vaha) 10.8 t
Length(dlzka) 6.36 m
Width(sirka) 2.28 m
Height(vyska) 2.2 m
Crew(posadka) 3

Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie 5 - 30 mm
Hlavná zbran kanony F-22 raze 76,2 mm, neskor PaK 40/2 L/46 raze 75 mm
Sekundárna zbran gulomet raze 7,92 mm

Pohon a pohyb
Pohon Maybach HL 62 TRM 140 koní
Max. rychlost 55 km/h na ceste, 40 km/h v terene
Dojazd 190 km

Marder II bol nemecky stihac tankov pouzivany pocas druhej svetovej vojny. Podobne, ako ostatne nemecke samohybne protitankove dela, bol zkonstruovany v dosledku sovietskej prevahy tankov ako lacny prostriedok na ich nicenie. Vzhladom k tomu, ze nebol cas na vyvoj novych typov, bol pouzivany podvozok uz vyrabanych tankov. V tomto pripade sa jednalo o podvozok nemeckeho stroja PzKpfw II. Ako vyzbroj boli pouzivane sovietské kanony F-22 raze 76,2 mm. Od jari roku 1942 bol jednotkam pridelovany typ, ktory dostal nazov „Panzer Selbstfahrlafette für 76,2cm PaK 36 (r)“ a mal kodove oznacenie SdKfz 132. Oficialne bojove oznacenie Marder II bolo pridelené az v roku 1944. Vtedy vznikla nova verzia, vyzbrojena kanonom PaK 40/2 L/46 raze 75 mm.
Stroj vznikol instalaciou nadstavby na podvozok, kde bol umiestneny kanon a gulomet raze 7,92 mm. Mal dost vysoky profil a staval sa tak dobrym cielom pre nepriatelskych vojakov. Stihace tankov vsak boli pomerne rychle a mali slusnu priechodnost terenom.
Tolko k historii.

Tento model sa bude asi vyvyjat pomaly, lebo nie je na to tolko casu ako by som chcel, ale dufam, ze ho raz dokoncim do takej miery, aby sa na neho dalo aspon troska pozerat

Zacal som kolesami, ktore som si navrhl najskor na papier a potom prekreslil do CADU. Mam zatial odfotenu len bielu verziu:
Image Image

Patero | 48
Name: Jozef Kráľ

Re: MARDER II - pokus o vlastny model

Postby Patero » 11 Jul 2008 23:36

no toto je pekný stroj. Tak ho pekne urob a možno ma namlsáš tak, že sa do toho pustím aj ja po svojom. Druhovojnové stroje sú moja srdcová záležitosť a obzvlášť tie nemecké...
[col]%|[/col]

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Re: MARDER II /pokus o vlastny model/ 1:24

Postby serpens » 13 Jul 2008 12:52

ked spravis kostru, tak sa to rozbehne, potom uz len par drobnosti a je to hotovo
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

m.i.g | 42

Postby m.i.g » 14 Jul 2008 18:40

ok tak maly velmi maly pokrok:
pred nafarbenim
Image Image Image Image
a po nafarbeni
Image Image Image Image

serpens | 43
a.k.a. hado

Postby serpens » 16 Jul 2008 17:37

Este by sa tomu hodil druhy nater :)
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

WanRayen | 49
Papierovy Kopernik
Name: Tino

Postby WanRayen » 16 Jul 2008 18:59

druhý náter by to chcelo, ale pred tým trochu najemno prebrúsiť :P

Patero | 48

Postby Patero » 16 Jul 2008 19:13

no ja osobne s brúsením plôch velmi kamarát niesom. Teda vôbec. Ja mám skôr pocit, že to nebolo impregnované pred farbením a modelárske farby okopírujú aj štruktúru papiera.
[col]%|[/col]

m.i.g | 42

Postby m.i.g » 16 Jul 2008 22:08

No bude asi aj druhy nater ale musim kupit poriadny stetec lebo toto bolo takym starym lebo iny momentalne pri sebe nemam. A ako si to myslel s tou impregnaciou? Tomu som nejako nepochopil. Myslis ze natriet to najskor vodou alebo take cosi? No a to brusenie si este rozmyslim.

serpens | 43
a.k.a. hado

Postby serpens » 16 Jul 2008 22:12

impregnacia - patero ti poradi zrejme napustit to zriedenym herkulesom :big smile: , ja ti zas poradim sekundove lepidlo... proste napustit to lepom, aby to dostalo pevnost a nechlpilo sa to a pri farbeni ti to nenasaje tolko vody, tak sa to menej zvlni...

dalsie vyhody doda patero :P

Patero | 48

Postby Patero » 16 Jul 2008 22:15

impregnácia: natrieť rozriedeným nitrocelulózovým lakom. To po vyschnutí (2-3 min.) zabráni vsiakaniu modelárskych farieb. Nebude to robiť taký krupicový povrch a ani flaky. Celkovo to bude pôsobiť hladkejšie....
[col]%|[/col]

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”