TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Santa Maria a Nina /Shipyard/ 1:96

Moderator: Fito

Rado T | 28
Name: Radovan

Santa Maria a Nina /Shipyard/ 1:96

Postby Rado T » 04 Jul 2013 20:07

Ahojte :victory:
Po čase som zistil že vybrať si skyraidera ako svoj prvý poľský model nebola zrovna najšťastnejšia voľba. Odkladám ho do skrine a možno ho niekedy dokončím.
Historické plachetnice sa mi začali páčiť keď som prvý krát uvidel výtvory miestnych borcov Doris a Jana 100. To bolo asi tak pred pol rokom. Začal som si hľadať po internete stavby lodí najmä od vydavateľstva Shipyard. Ich lode sú veľmi pekné ale bohužiaľ, skoro všetky sú na mňa zatiaľ priveľmi náročné. Potom mi padol do oka zošit s veľmi zaujímavými a v našich dejinách veľmi dôležitými loďami: Santa Maria a Nina. Nebyť ich, o bryndzových haluškách a iných pochúťkach by sme mohli len snívať ( ale nie naozaj, naši praprapra.....rodičia by si určite poradili aj bez zemiakov :wink: ) V tom čase sa v burze objavil inzerát práve s týmito loďami aj so sťažňami s výhodnou cenou. Neváhal som a rozhodol som sa že si zlepím plachetnicu.
Prišli mi práve včas, keďže mám pred sebou deviatu triedu a koncoročné lúčenie so spolužiakmi, rozhodol som sa, že Santa Maria poputuje do školského malého múzea a Nina do obývačky mojej slovenčinárky ( veď nech si ma zapamätajú :haha: )
Toľko k môjmu výberu.
Teraz trochu dejepisu (pripravte sa, tento predmet budem študovať na strednej :bad smile: )
Takže Nina byla karavela s latinskými plachtami na všech třech stěžních Tento typ lodi využívali španělé a potrugalci při obchodních cestách Středozemním mořem i pro objevitelské plavby.
Největší plachta byla umístěna u středu lodi. Vlastníkem lodi byl Juan Nino de Moguer a loď se oficiálně jmenovala Santa Clara. Dále ji však známe jako Nina, protože španělským zvykem bylo pojmenovat loď ženskou podobou přijímení majitele lodi.
Nine velel Vicente Pinzón, jehož bratr Martin Alfonzo byl velitelem Pinty. 3. srpne vyplula Nina společně s Santa Marií a Pintou z Los Palos. V Las Palmas dal kapitán Pinzon změnit typ oplachtění na karavelu redondu, což lépe vyhovovali zamýšlené plavbě v pasátových větrech Atlantikem. Na palubě nesla 27 členů posádky (chlapci ve věku 14-18 let). Všichni členové posádky spali nahoře na palubě. Dole v podpalubí byly jenom zvířata (krávy, koně, ovce, slepice), potraviny, víno, voda... Bahamských ostrovů dosáhla 12. 10. 1492. Protože 25. 12.1492 Santa Maria najela na útes část posádky a Kolumbus přešli na Ninu.
Po mnohých dobrodružstvích a bouřích dojela 15. 2. 1493 do Los Palos krátce po Pintě. Pro naprosto vyjímečný význam v dějinách byla postavena i replika lodi Nina.
zdroj http://www.modely-lodi.cz/historie_nina ... tnice.html
na uvedenom linku sa dozviete viac o histórií tejto lodi
Pár obrázkov predlohy:

O histórii lodi Santa Maria vám poviem (resp. z niekade skopírujem :beat plaster: ) až potom keď ju začnem lepiť
Históriu necháme na stránkach múdrych kníh a my sa radšej pozrime na iné stránky: na stránky samotného modelu: je to staršia verzia ale od tej novšej sa líši asi iba tým, že k nej nieje pribalená laserová kostra. Model vyzerá pekne ale svojimi farbami je určený k prefarbeniu, takže štetcu sa tentoraz nevyhnem . Ak sa rozhodnete lepiť tento model, určite sa vopred zásobte kartónom, 95% dielov treba totiž podlepiť. Najviac budete potrebovať kartón hrúbky 0,5mm na obšívku, 1mm na kostru ale aj také špecialitky ako je 2,5mm kartón.
Hľa, dôkaz, niesom warezák.
Nebojte už vás nebudem dlho trápiť, suché kecy okolo už skončili.
Nasleduje samotná stavba, takže dámy a páni, pripútajte sa, 5,4,3,2,1........ Začíname :boss:
Zatiaľ mám vyrezanú a zlepenú kostru, nebolo to také strašné, ruky neodpadli Išlo to celkom hladko, jediná chyba sa však vyskytla na hlavnom diele kostry, na diele A. Výrez, do ktorého má zapadnúť rebro číslo VII Je asi o centimeter dlhší ako má byť, tak to potom nejako skráťte. Kostru som lepil extra silným lepidlom pritt, toto lepidlo sa mi osvedčilo už aj predtým, lebo vytvorí taký priehľadný pružný gél, ktorý drží naozaj výborne, ale pri nejakej chybe nieje problém ho rozrezať a napasovať znovu. ešte musím prilepiť posledný diel kostry na koniec a potom ju celú prebrúsiť.
Nejaké foto

(sorry za tú pokrčenú plachtu na pozadí, momentálne nemám doma A3 výkres)
No, tak to bude asi všetko, držte palce a kritizujte
Tak zatiaľ, Dovidenia :victory:
Čo ťa nezabije, to sa ťa pokúsi zabiť znova.

Rado T | 28

Re: Santa Maria a Nina/Shipyard/1:96

Postby Rado T » 07 Jul 2013 10:22

Ahoj :victory: Trošku som pokročil.
Vlepil som spodnú palubu a posledné rebro a kostru som celú obrúsil. Rebrá okolo spodnej paluby som namaľoval na čierno, lebo neviem ako to vyznie keď nalepím obšívku.

Potom som nalepil hlavnú palubu

Tie otvory niesú nič moc vyrezané, mám blbý kartón a šlo to dosť ťažko. Zabiják tam bol tie úplne mini otvoríky- asi na laná. Vypichoval som ich špendlíkom na posteli s pomocou papuče. Otvory na poslednom dieli kostry som vypichol najväčšou ihlou zo sady 20 alebo 25 ihiel. Paluby sú nalepené, ide sa lepiť prvá vrstva obšívky. Dovidenia :victory:

Jan Noga | 39
Name: Jan Noga

Postby Jan Noga » 07 Jul 2013 13:10

ty žebra vypadají, jako by jsi je vykusoval štípačkama na nehty...
Na stole :
152 mm kanónová houfnice vz. 1937 / GPM+Renova Model / 1:25
Hotovo :
KRAZ 255 B / Renova Model / 1:25
Daimler-Benz DB 601 / KartonModels.cz / 1:33

papierovy zralok | --
Name: Michal

Postby papierovy zralok » 07 Jul 2013 13:57

Skusal si niekedy paterokarton? Sice si ho clovek najprv musi sam spravit, ale reze sa to ako maslo. :big smile: V Tipoch a Trikoch k tomu najdes clanok.
Zaciatocnik, vdacny za kazdu radu.

mimapnd | --
Fordsonman
Name: M.

Postby mimapnd » 07 Jul 2013 19:54

sefe,
plachta sa da natiahnut, ze vyzera ako karton...
a tebe do ococh nebije ako sa ti odlupuje papier na rebrach? viem, ze je leto a sce sa tebe po vonku behat ale kustik pomalsie a dat si zalezat.

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 07 Jul 2013 23:21

Ťažko to na tých fotkách rozpoznať, ale keď si to dobre obrúsil, tak ten rozvrstvený kartón by nemal vôbec vadiť. Všetko pôjde pod obšívku :wink: Uvidím, ako budeš pokračovať ďalej. Každopádne držím palec.

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Tomáš | 53
Name: Tomáš

Postby Tomáš » 08 Jul 2013 09:47

Na tie malé diery by som ti odporúčal kúpiť si prstovú vrtačku:

http://www.prospektor.sk/Nastroje/Narad ... stova.html

Majú aj sadu ultratenkých vrtákov.

Rado T | 28

Postby Rado T » 08 Jul 2013 20:13

Ahojte :victory: ďakujem za kritiku a za rady:
To Jan Noga: tesne vedľa, vyrezával som to tupým skalpelom, ja že čo mi to tak ťažko ide :beat plaster:, to, že je tupý som zistil až keď som mal všetko vyrezané a uvidel som že čepeľ má namiesto ostrej špičky nádherný tupý oblúk :beat plaster:
(ale raz som skúšal vystrihovať rebrá aj manikúrovými nožničkami)
To papierovy žralok: poznám, poznám, však mám na ňom podlepené všetko, okrem kostry a ostatných dielov, ktoré potrebujú 1mm kartón, mám vyrobené zatiaľ tri A4 0,5mm kartóna.
To mimapnd: prečo by mi to malo vadiť, ako píše Jano, všetko zakryje obšívka. čo sa týka toho behania po vonku, moja tolerancia končí pri prechádzke so psom, von ma tak ľahko nedostaneš :P
To Jano 100: brúsil som do hladka, dokonca 2 krát :big smile:
To Tomáš: ďakujem za super vychytávku, určite si ju zoženiem, veľmi to uľahčí prácu
Ták, a teraz ku stavbe: času mám dosť, takže som kostru ešte raz poriadne obrúsil a začal lepiť prvú vrstvu obšívky. Sadlo to celkom pekne, nejaké väčšie problémy sa nevyskytli. Potom som ešte nalepil vnútornú obšívku, tú bolo treba troška skrátiť ale sadla celkom pekne. všetko ostatné na palube budem robiť až po dokončení obšívky. Celý trup ešte jemne prebrúsim a pokúsim sa aspoň o akú, takú obšívku, takže držte palce. Tu sú fotky z postupu ( vidíte, žiadna hnusná kostra s odlupujúcim sa papierom)

Takže ako som vravel, pokračujem hlavnou obšívkou. Všetky pripomienky sú vítané. Dovidenia :victory:

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 08 Jul 2013 21:39

Až Ti to vyschne, ( vidím, že Ti povťahovalo papier, to robí priveľa lepidla :wink: ) tak to prebrús jemne ešte raz, a kľudne to pretmeľ, keď Ti vznikne diera, nevadí, druhá vrstva by mala byť okolo 0,75 mm alebo tak nejako.

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Rado T | 28

Postby Rado T » 10 Jul 2013 17:10

Ahojte :victory: Jano: obrúsil som ale tmeliť nebudem. Diera mi nevznikla a hrúbka obšívky je 0,5mm :big smile: .
Celý trup som ešte raz obrúsil. Teraz je celkom hladký. Nalepil som loďke zadok :P a celú vnútornú obšívku. Diely vnútornej obšívky niesú v naznačené v návodovej kresbe, tak som nevedel či naozaj patria na Ninu. To je asi najväčšia nevýhoda tohto modelu, diely niesú nejak zvláštne rozlíšené, takže je niekedy problém zistiť, či diel ktorý držíte v rukách nepatrí náhodou na Santa Mariu. Potom som ešte zlepil stojan. Vsadil som na jednoduchosť a stojan natrel hnedou temperou. Natieral som hrubú vrstvu a štetiny štetca zaistili pekný drevený efekt. Ešte naň príde ozdobná tabuľka s venovaním.

Diely obšívky sú už pripravené. Nabudúce bude mať Nina nový šat. Ešte jedna otázka: Sú vhodné na farbenie modelu akvarelové farby?

Return to “Námorná technika // Watercrafts”